“Hoeveel moet ik verdienen om überhaupt in aanmerking te komen voor een huurwoning?”

 

Begrippenlijst

  • rekenhuur | kale huur + reguliere servicekosten

  • bruto salaris | het loon voor belasting


Berekening voor een 1-persoonshuishouden:
De rekenhuur mag niet hoger zijn dan 1/3e deel van het netto maandsalaris van hoofdaanvrager. De maandbetalingen aan leningen, kredieten of hypotheek trek je af van het netto maandsalaris voor berekening.

Voorbeeld:
De rekenhuur bedraagt € 650 per maand.
€ 650 * 3 = € 1.950 zal de hoofdaanvrager aan netto salaris per maand moeten verdienen om in aanmerking te komen.


Berekening voor een 2- of meer persoonshuishouden:
De rekenhuur mag niet hoger zijn dan 1/4e deel van het netto salaris (hoofdaanvrager + mede-aanvrager). De maandbetalingen aan leningen, kredieten of hypotheek trek je af van het netto maandsalaris voor berekening. Het inkomen van mede-aanvrager wordt slechts voor de helft meegerekend.

Voorbeeld:
De rekenhuur bedraagt € 650 per maand en hoofdaanvrager heeft een creditcardschuld en betaalt hier € 200,- per maand aan.
€ 650 * 4 = € 2.600 zal de hoofdaanvrager + mede-aanvrager aan netto salaris moeten verdienen om in aanmerking te komen.
Stel dat mede-aanvrager een inkomen van € 1.000 netto per maand heeft. Zal hoofdaanvrager € 2.100 netto per maand moeten verdienen. € 2.600 – (€ 1.000/2) = € 2.100. Maar aangezien hoofdaanvrager met € 200,- per maand een creditcardschuld afbetaalt zal hij in dit voorbeeld € 2.300 netto per maand moeten verdienen om in aanmerking te komen.


Bijzonderheden:

  • Betaal je partneralimentatie? Trek dit bedrag af van het netto salaris voordat je gaat rekenen.

  • Betaal je kinderalimentatie? Met dit bedrag hoef je geen rekening te houden.

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by Hannah Clark Real Estate Consulting. Proudly created with Wix.com

Stel u krijgt op een dag te horen dat u, indien u dat wilt natuurlijk, de woning kunt kopen waar u als huurder gebruik van maakt. Dit is een verschijnsel dat wij in alle jaren dat wij als makelaar werkzaam zijn met enige regelmaat zien terug komen.

 

Waar komt dit vandaan zult u zich afvragen.

 

Een particuliere belegger  of bedrijf dat investeert in verhuurde objecten doet dit om bezitsvorming met als oogmerk rendement te halen uit het geïnvesteerde kapitaal. U begrijpt dat in deze tijd waarin de rente extreem laag is dit de laatste jaren actueler is dan ooit. Wanneer er dan op landelijk- ,europees- of zelfs wereldniveau spanningen optreden waardoor er onzekerheden ontstaan en de rente omhoog kan gaan. Wat er dan kan gebeuren is dat de eigenaren van zo’n object besluiten om bij leegkomst van een woning deze apart te verkopen. Dit wordt in makelaars kringen uitponden genoemd. Voor de verhuurde woningen wordt dan vaak de zittende huurder gepolst. Dit is het moment dat u er mee te maken krijgt.

 

Wij kunnen u gratis en op afstand van advies dienen hoe te reageren wanneer u door de eigenaar hiervoor benaderd wordt. Let op: dit heeft zowel positieve alsmede negatieve kanten. Wilt u gebruik maken van onze ‘know how’ vul dan vrijblijvend het online formulier in.

 

U ziet, wij denken met u mee!